examens :(

Door evanraalte op maandag 18 april 2011 15:41 - Reacties (33)
Categorie: -, Views: 5.476

Over minder dan een maandje is het weer zo ver, EXAMENS. Nou ja, "weer", voor mij is het de eerste keer. :) Na 5 jaar ploeteren( :O ) op school krijg je eindelijk de kans om te laten zien wat je geleerd hebt.

Ik zelf heb er op zich wel vertrouwen in. Mijn normale schoolexamens zijn goed gegaan en ik verwacht met een beetje moeite ook wel mooie centrale resultaten. Eigenlijk hoef je je ook helemaal niet druk te maken om de examens op zich, je hebt (meestal) de laatste 2 periodes op school alleen maar herhaald en herhaald. Het zou dus op zich moeten lukken.

Zelf moet ik voor de volgende vakken examen doen:
 • Nederlands
 • Engels
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Wiskunde B
 • Economie
De vakken NLT, Wiskunde D en Informatica heb ik al afgesloten (geen centraal) . Dus dat scheelt weer wat werk:)


Maar hoe zit het met jullie? Hebben jullie ook een beetje vertrouwen in je examens? en weet je al wat je erna wilt gaan doen? Of heb je misschien al examen gedaan (vorig jaar ofzo)?

tijdens de examen periode blog ik ook door, hopelijk maken ze het dit jaar een beetje makkelijk voor ons:-)


Laters.

Volgende: Examen: Nederlands 05-'11 Examen: Nederlands

Reacties


Door Tweakers user Airdack, maandag 18 april 2011 15:45

Ach ja, eindexamens... hangt er maar heel erg vanaf welke onderwerpen ze net vragen en waar je goed in bent. In ieder geval is dit systeem waarbij je eindexamen voor de helft telt en stuk beter dan het systeem waarbij je eindexamen je enige cijfer is. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat één enkel moment zou bepalen of je een opleiding van 5/6 jaar haalt of niet :p

succes ermee in ieder geval, als je er al goed voorstaat op dit moment dan boeien die eindexamens ook niet zo meer dus dan komt het wel goed :)

Door Tweakers user danielmolenaar, maandag 18 april 2011 15:47

Voor mij is het nog 2 jaar van nu. Eerst nog mijn 20 weken durende stage afmaken en daarna nog 1,5 jaar school. Laatste half jaar om me examens te verknallen :9

Succes! Ik weet hoe vervelend examens kunnen zijn, maar zoals je al zei:

"Eigenlijk hoef je je ook helemaal niet druk te maken om de examens op zich, je hebt (meestal) de laatste 2 periodes op school alleen maar herhaald en herhaald."

Dus in ieder geval succes, en laat wat horen als je de resultaten binnen hebt! :Y)

[Reactie gewijzigd op maandag 18 april 2011 15:47]


Door Tweakers user evanraalte, maandag 18 april 2011 15:48

@Airdack:Ja, zelf vindt ik het ook een momentopname, je resultaten hangen heel erg af van hoe je je voelt op dat moment, als je nou is net een familie probleem (of iets anders verwarrends) hebt, heeft dat hele grote gevolgen voor je eind resultaat. Gelukkig is er ook nog iets als een school examen wat ook nog 50% meetelt:P

[Reactie gewijzigd op maandag 18 april 2011 15:49]


Door Tweakers user LinuX-TUX, maandag 18 april 2011 15:49

Wiskunde B & D ? (D == A oid? Had zelf B1/2)

Voor mij inmiddels al 9 jaar geleden, wiskunde eerste keer hard onderuit gegaan met een 3.7 (profiel N&T) maar met m'n her een 7.5 gehaald.

Ben blij dat ik er vanaf ben :Y)

Door Tweakers user evanraalte, maandag 18 april 2011 15:52

Wiskunde D is eigenlijk noch A nog B, het zijn allemaal verschilllende onderwerpen die je normaal niet zou krijgen op school (op havo teminste), ik noem maar wat: complexe getallen. Ik weet dat je er niet veel aan zult hebben later (niet bij mijn studie iig), maar je leert wel logisch denken met allerlei dingen en het is ook wel goed voor je B cijfer.

Door Tweakers user Gonaz, maandag 18 april 2011 15:55

Ik denk dat ik het Nederlandse onderwijssysteem nooit zal snappen als Belg. :?
Je hebt dus 5 jaar les gevolgd zonder ook maar één examen te hebben? Met een examen kun je toch controleren of je een groter geheel van de stof wel degelijk snapt. Dus dat betekent dat je nu een examen hebt van 5 jaar leerstof, veel plezier zou ik zo zeggen }>.
Wat ik dan ook raar vind, is dat je enkel stof herhaald tijdens de laatste 2 periodes. Hoe kun je het 2 periodes (=jaren?) uithouden met enkel herhaling? Dat is toch ongelooflijk saai :P.

Om te antwoorden op je vraag: ja ik heb al examens gehad. Zowel in het lager als in het middelbaar (de eerste 4 jaar: drie examenperiodes, de laatste 2 jaar: twee examenperiodes) alsook in het hoger (de 6e examperiode begint binnen een kleine 2 maand). Vertrouwen heb ik er zeker in O-) . Wat wil ik verder doen: mijn master behalen en daarna waarschijnlijk verder studeren.

Veel succes in ieder geval.

Door Tweakers user TheFes, maandag 18 april 2011 16:01

Het is natuurlijk niet zo dat je tijdens de overige jaren niet getoetst wordt. Maar dat gebeurd door de school zelf, door middel van proefwerken en overhoringen. In het laatste jaar vindt het zogenaamde Centraal Eindexamen plaats, wat door de CITO opgesteld wordt en dus op elke school hetzelfde is (en op hetzelfde moment gehouden wordt). Doorgaans telt dit punt voor de helft mee, de andere helft wordt bepaald door schoolonderzoeken (die weer door de school zelf opgesteld worden).

Mocht je in de eerste 4 of 5 jaar (HAVO of VWO) bij de proefwerken niet voldoende punten haalt, moet je een jaar over doen, of een niveau zakken.

Het examen gaat wel over 5 jaar lesstof, maar dat is tussendoor al wel in hapklare brokken getoetst. In het laatste jaar wordt er vooral herhaald wat in de jaren daarvoor behandeld is, en krijg je maar beperkt nieuwe info.

Maarr.. Alleen de punten in het laatste jaar (schoolonderzoek + examen) bepalen of je geslaagd bent.

Door Tweakers user Thy King, maandag 18 april 2011 16:04

@Gonaz: je hebt wel proefwerken/tentamens die in princiepe hetzelfde doel hebben als examens, maar tentamens zijn minder omvattend (minder stof). Een eindexamen van de middelbare school is de helft van je eindcijfer (tenminste, in mijn tijd). De andere helft komt van je tentamens af. Alleen de eindexamens omvat alle stof die je ooit in de hogere klassen hebt geleerd (dat is zo'n 2 tot 3 jaar lesstof).

Maarre, dan heb je uiteindelijk examen gedaan, en ben je heel blij. Vervolgens kom je op je vervolgopleiding, en dan rammen ze precies dezelfde lesstof ineens in een paar maanden door je strot heen. Daar heb je dus eerst 2 jaar voor zitten ploeteren, en dat mag je nu in een paar maanden nog eens dunnetjes over doen.

Iig, succes! :)

Door Tweakers user evanraalte, maandag 18 april 2011 16:05

@: Gonaz: Tuurlijk heb ik wel eerder toetsen gehad, van de eerste tot de derde moet je voldoende gescoord hebben om over te gaan naar het volgende jaar. In de vierde moet je overgaan met je normale cijfers maar ook met je dossiercijfers, dossiercijfers zijn cijfers die meegaan naar de 5e, alle cijfers die je in de 5e haalt zijn ook dossiercijfers. Aan het eind van de 5e worden al die dossiercijfers samengevoegd tot je school-examen, dit telt voor 50% mee voor je diploma, daarna krijg je centraal examen, dit is nog eens 50 %

en Oja, een periode is bij mij ongeveer 8-9 weken, een schooljaar telt 4 periodes. Maar indd, zelfs in die 16 weken is het ongelofelijk saai. Wiskunde is nog nuttig omdat je wat moet doen, maar bij economie zit je alleen maar een beetje "op te letten" . Nee, gelukkig is het geen 2 jaar:P
EDIT: Een paar mensen waren mij voor:)

[Reactie gewijzigd op maandag 18 april 2011 16:06]


Door DamnYankee, maandag 18 april 2011 16:06

Gonaz schreef op maandag 18 april 2011 @ 15:55:
Ik denk dat ik het Nederlandse onderwijssysteem nooit zal snappen als Belg. :?
Je hebt dus 5 jaar les gevolgd zonder ook maar één examen te hebben? Met een examen kun je toch controleren of je een groter geheel van de stof wel degelijk snapt. Dus dat betekent dat je nu een examen hebt van 5 jaar leerstof, veel plezier zou ik zo zeggen }>.
Wat ik dan ook raar vind, is dat je enkel stof herhaald tijdens de laatste 2 periodes. Hoe kun je het 2 periodes (=jaren?) uithouden met enkel herhaling? Dat is toch ongelooflijk saai :P.
Je hebt gedurende je 4, 5 of 6 jaar telkens repetities, en als je die aan het eind van een jaar niet goed genoeg hebt mag je ze even over doen (wel een jaartje extra dus :s ).

Aan het eind van je 'cariere' moet je eerst schoolexamen voor alle vakken afsluiten, dit is nog niet centraal geregeld.

Daar weer na mag je nog even centraal laten zien wat je kan; de CITO maakt voor ieder niveau een examen wat heel schoolafsluitend Nederland moet maken én halen. Mocht je falen, dan kan je 1 vak herkansen.

Dus ja, je hebt constant toetsen, maar die zijn opgedeeld in repetities (voor niet-afsluitende jaren), tentamens (voor afsluitende jaren) en examens (laatste twee weken; centraal).

Hoop dat dat een beetje duidelijkheid schept...

Door Tweakers user Gonaz, maandag 18 april 2011 16:10

@The_Fes, Thy King, evanraalte, DamnYankee: dank u voor deze verhelderende uitleg. Ik heb weer wat bijgeleerd. Blijkbaar zit het Nederlands onderwijssysteem toch nog iets logischer in elkaar dan ik dacht. :P

[Reactie gewijzigd op maandag 18 april 2011 16:11]


Door Tweakers user ge-flopt, maandag 18 april 2011 16:32

Wat ik me nog kan herinneren (het is alweer bijna 18 jaar geleden :P) is het verstandigst om gewoon je boeken een paar keer door te nemen en je vooral niet druk te maken. En zeker niet op het laatste moment nog gaan proberen te leren, hooguit voor het examen nog iets van een uittreksel doornemen and that's it.

Maar succes alvast!

Door Tweakers user Gropah, maandag 18 april 2011 16:33

over 4 week is het ook voor mij zover, maar voor mij 6 jaar ploeteren. Examens voor NL, EN, WisB, SK, NA. BIO en M&O.

Sterkte!

@Wiskunde D verhaal

Bij ons is het een aanvulling op Wiskunde B met alles wat net iets verder gaat. Het wordt dit jaar voor het eerst aangeboden bij ons en eerlijk gezegd lijkt het mij wel leuk :?

Door Tweakers user encryped, maandag 18 april 2011 16:41

Bij mij hetzelfde verhaal kzit nu ook in 5HAVO. Dan heb ik examens voor: Nederlands, Duits, Scheikunde, Wiskunde B, Engels, Natuurkunde, M&O.

Gelukkig heb ik informatica al afgesloten op een 8 dus dat zijn alvast 2 compensatiepunten.

Veel succes

Door Tweakers user evanraalte, maandag 18 april 2011 16:53

@Guussieboy: Wiskunde D is wel aardig, alleen ga je nergens diep op in omdat het allemaal verschillende onderwerpen zijn. Maar het is wel leuk om overal een beetje kennis bij te krijgen, dus ik kan het wel aanraden als je graag een centraal -examen wil skippen:P

Door Tweakers user Capacitor, maandag 18 april 2011 16:57

Examen vwo over 4 weekjes. Informatica afgesloten met een 7. Blijft voor mij nog over: NL, EN, WisB, Du, Ec, Sk, Na
Gaat allemaal wel lukken.
Nl: 5,7
Du: 6,1
En: 6,2
Sk: 7,3
WisB: 7,3
Ec: 7,6
Na: 7,7

Zou alleen zakken als ik en Nederlands en Duits en Engels verkloot maar daar is een wonder voor nodig :)

Door Tweakers user 6129(15), maandag 18 april 2011 17:24

In België is het als volgt:
 • 1 en 2de middelbaar: Examen in december en juni; 60% van de punten haal je in het jaar, 40% met de examens.
 • 3 en 4de middelbaar: Examen in december, maart/april en juni; 50% van de punten in het jaar, 50% met de examens.
 • 5 en 6de middelbaar: Examen in december en juni; 40% van de punten in het jaar, 60% met de examens.
Punten die door het jaar tellen zijn te behalen met (herhalings)toetsen en werkstukken.

In het hoger is die stof die je voor het examen moet leren ook vrijwel allesomvattend.

Door Tweakers user websterxsd, maandag 18 april 2011 17:38

Nooit examens gedaan, maar ken genoeg mensen om me heen die moeten. Wordt paar rustige weekenden verwacht ik. Maarja, succes voor alle anderen. Zelf ga ik lekker verder met men MBO'tje!

Door Tweakers user Gonaz, maandag 18 april 2011 17:43

Lorefice schreef op maandag 18 april 2011 @ 17:24:
In België is het als volgt:
 • 1 en 2de middelbaar: Examen in december en juni; 60% van de punten haal je in het jaar, 40% met de examens.
 • 3 en 4de middelbaar: Examen in december, maart/april en juni; 50% van de punten in het jaar, 50% met de examens.
 • 5 en 6de middelbaar: Examen in december en juni; 40% van de punten in het jaar, 60% met de examens.
Punten die door het jaar tellen zijn te behalen met (herhalings)toetsen en werkstukken.

In het hoger is die stof die je voor het examen moet leren ook vrijwel allesomvattend.
Is dit niet schoolafhankelijk? Bij mij was het altijd 1/4 tijdens het jaar en 3/4 tijdens de examens (als ik het goed herinner). Maar vakken zoals informatica waren bij ons zelfs volledig permanente evaluatie.
Wat ik wel zeker ben is dat het 1e en 2de middelbaar ook in maart/april examens hebben. Ik heb genoeg "klein mannen" zien rondlopen in stad na de laatste examens (al dan niet nuchter :)).

Door Tweakers user 6129(15), maandag 18 april 2011 18:23

Ja dat kan inderdaad afhankelijk van de school zijn. En ik spreekondertussen ook al van 10 a 5 jaar geleden (Ik word oud }> ), dus er kan ondertussen al veel veranderd zijn.

Maar in mijn tijd (1ste en 2de middelbaar) had ik maar 2 examens. Hard werken was dat. (Die jongelingen van 13 a 14 al aan de drank? WTF)

Informatica en 'Godsdients' was ook permanente evaluatie. Van die laatse kregen we wel een soort examens, buiten de examens, met vragen waarop je noch goed, noch fout kon antwoorden.

Door Tweakers user MJ-Princeps, maandag 18 april 2011 19:16

Ik heb altijd 80% / 20% (examen/jaar) gehad en dan sommige vakken permanente evaluatie. Maar dit is inderdaad schoolafhankelijk. En de eerste graad heeft over het algemeen voor de paasvakantie nog een extra reeks examens met eventueel minder vakken te leren (enkel de hoofdvakken). In elk geval is het middelbaar een lachertje, leren of niet leren je raakt er altijd wel door :D

Door Tweakers user Gerwinner, maandag 18 april 2011 20:32

Lars93 schreef op maandag 18 april 2011 @ 16:57:
Examen vwo over 4 weekjes. Informatica afgesloten met een 7. Blijft voor mij nog over: NL, EN, WisB, Du, Ec, Sk, Na
Gaat allemaal wel lukken.

Cijfertjes.

Zou alleen zakken als ik en Nederlands en Duits en Engels verkloot maar daar is een wonder voor nodig :)
Ik ga precies het zelfde doen, n&t met informatica, Duits en economie. O-)
Ja, ik heb ze ook bij me in de klas zitten, erger me er dood aan. Maarja, het zijn niet mijn hersencellen die ze doden.

Het is bij ons zo dat je examen 50% telt en je op Nederlands, Engels en Wiskunde één 5 mag staan.

[Reactie gewijzigd op maandag 18 april 2011 20:33]


Door Tweakers user fotografie999, maandag 18 april 2011 20:45

Ik heb er zin in! Gemiddeld moet ik een 7 staan om naar havo te kunnen dus daar gaan we dan ook voor. Hoop eigenlijk op allemaal 8ten. Ik doe examen in:

Nederlands
Engels
Wiskunde
Biologie
Economie
Geschiedenis

In havo zou ik de volgende vakken willen doen:

Nederlands
Engels
Wiskunde A
Biologie
Economie
M&O
Geschiedenis

Door Tweakers user cellcote, maandag 18 april 2011 20:46

Gerwinner schreef op maandag 18 april 2011 @ 20:32:
[...]
.. en je op Nederlands, Engels en Wiskunde één 5 mag staan.
Dat gaat pas volgend schooljaar (2011-2012) in. Verder doe ik zelf ook examen met vergelijkbare vakken WiB, Sk, Na, Fa (een ramp :'( ) Ne en En.

[Reactie gewijzigd op maandag 18 april 2011 20:52]


Door Tweakers user kauko12, maandag 18 april 2011 21:17

Voor mij zijn het ook nog 4 weekjes relaxen en dan flink door werken ;). HAVO (WB, SK, NA, EC, IF) Gelukkig maar in 6 vakken examen. Informatica al op school afgesloten :)

Door Tweakers user Eylradius, maandag 18 april 2011 21:40

Stelletje nerds :+

NL: 5.1
Duits: 5.7
Engels: 5.8 (dat mens gaf teringmoeilijke toetsen waardoor iedereen laag staat ><)
Wiskunde: 4.8
Economie: 6.6
Geschiedenis: 5.8
M&O: 5.5
Filosofie: 5.9
:Y)

En over 3 weken eindexamen

[Reactie gewijzigd op maandag 18 april 2011 21:45]


Door Tweakers user Neles7, maandag 18 april 2011 21:40

2 jaar terug examen gedaan en ben nu al bezig aan examens voor mijn MBO opleiding. Het gaat vrij goed is gewoon toepassing wat je geleerd hebt en goed doorwerken zo haalde ik ook mijn eerste examens op het middelbaar :)

Door Tweakers user Dymion, maandag 18 april 2011 23:18

Vorig jaar examens gedaan met EXACT het zelfde vakken pakket (op dat NTL na) en heb het ook gehaald.
Ik doe nu dus een Voltijd opleiding Informatica en heb erg veel geluk gehad van de 2 wiskundes.

Gewoon niet druk om maken, komt wel goed joh.

Wel een protip: eet van tevoren zodat je maag niet tegen je gaat grommen tijdens je examen xD

Door Tweakers user grandslam, dinsdag 19 april 2011 01:13

Eindexamens zijn een stuk makkelijker dan schoolexamens, gewoon niet zenuwachtig worden en je hebt je diploma zonder al te zeel moeite.

Door Tweakers user Murk, dinsdag 19 april 2011 12:26

Veel plezier! :+


Sorry, dat wou ik even een keer gezegd hebben, was nog een voornemen van een aantal jaren terug toen ik in hetzelfde schuitje zat. Maar al met al vond ik de examens redelijk eenvoudig. Om te beginnen zijn er de taalvakken, tja daar kun je nu niet echt meer voor leren, misschien nog wat teksten lezen e.d.. Voor de exacte vakken (wis/schei/natuurkunde) weet ik dat ik nog wel een keertje alle boeken voor elk van die vakken heb doorgelezen en onderwijl aantekeningen maakte van belangrijke dingen enzo, en examenbundels had doorgenomen. (als ik het vergelijk met nu kon ik toen veel geconcentreerder leren..)

Alles op easymode gehaald :z

Maar goed, veel succes aan de examenkandidaten! En ik raad je aan geen koffie aan te nemen van de surveillanten, ik deed het 1 keertje en zat de rest van het examen met darmkrampen. :F

[Reactie gewijzigd op dinsdag 19 april 2011 12:28]


Door Tweakers user Ventieldopje, dinsdag 19 april 2011 18:59

In de tijd dat je dit getypt hebt had je je ook voor kunnen bereiden op je examens natuurlijk :+

Door Tweakers user The_Jelmer, dinsdag 19 april 2011 19:22

Bij mij ook hetzelfde verhaal, heb de vakken Informatica en Wiskunde D al afgesloten, en hoef alleen nog maar examen te doen in de vakken:
 • Nederlands
 • Engels
 • Wiskunde B
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
Moet wel te doen zijn denk ik zelf...

Door Tweakers user creator1988, woensdag 20 april 2011 15:07

evanraalte schreef op maandag 18 april 2011 @ 15:52:
Wiskunde D is eigenlijk noch A nog B, het zijn allemaal verschilllende onderwerpen die je normaal niet zou krijgen op school (op havo teminste), ik noem maar wat: complexe getallen. Ik weet dat je er niet veel aan zult hebben later (niet bij mijn studie iig), maar je leert wel logisch denken met allerlei dingen en het is ook wel goed voor je B cijfer.
Complexe getallen hadden wij bij Wiskunde B12 ook gewoon?

Reageren is niet meer mogelijk