Examen: Nederlands

Door evanraalte op dinsdag 17 mei 2011 19:50 - Reacties (37)
Categorie: -, Views: 5.193

Vandaag mijn eerste examen gehad, en dan gelijk van het vak waar ik het minst goed in ben: Nederlands. Gister al veel gelezen/gehoord van Vwo'ers die NL op z'n minst dood wilden. Ik hoopte dat ze voor de havo een beetje aardig waren gebleven. Tekstverklaren is geen probleem voor mij, maar samenvatten hebben we bij mij op school nauwelijks geoefend en ik maakte mij hier toch wat zorgen om.

Toen ik om 13:20 in de gymzaal naar mijn plaats zocht was ik redelijk rustig, natuurlijk ben je altijd wel een beetje zenuwachtig voor je eerste examen, de rest was het ook, niks aan de hand :).

Rond 13:30 kreeg ik mijn blaadje en begon ik met het examen. De eerste tekst ging over de voordelen en nadelen van multitasken. Was te doen, ik begon optimistischer te worden. Ik werkte de tekst af en was er binnen een half uur mee klaar (ongeveer 14:05 uiteindelijk).

Vervolgens kwam de samenvatting, nogmaals, dit was bij mij op school nauwelijk geoefend dus ik heb hier al wat meer moeite mee. Hier mijn plan van aanpak:
 • Hele tekst langzaam lezen en alles markeren, het blaadje gaf af dus dat werd onderstrepen }:O
 • Lezen wat in de samenvatting moest komen
 • Samenvatting klad uitschrijven
 • Netjes opschrijven
De tekst ging over emancipatie :z , maar de tekst viel mee om te lezen :D . Totdat ik las hoeveel woorden er maximaal in mochten, 200!!! dit werd dus een maximum van 220 (200*1,1 er mag 10% verschil in zitten). Er werd echt ongelovelijk veel gevraagd en mij werd altijd gezegd dat ik de vraag moest herhalen in het antwoord. Hoe dan ook, ik kwam op 236 woorden uit en ik dacht dat dat mij 2 punten zou kosten. Ach boeiend, 2 punten is niet heel veel en de rest was goed gegaan.

Ik kom thuis, wachtend totdat het 17:00 werd en bekeek de uitwerkingen. 3 dingen vielen mij op:
 • Ik had tekstverklaren bijzonder goed gemaakt, paar leesfoutjes, maar voor de rest goed
 • Ik had mijn aantal punten aftrek bij te veel woorden verkeerd ingeschat, dit waren geen 2 punten, maar 8 hele punten!! 8)7 8)7 8)7 8)7 8)7 8)7
 • De vraag hoefte in dit examen niet herhaald te worden in het antwoord, had ik die vragen niet geformuleerd dan had dit mij zo 16 woorden gescheeld en had ik dus geen 8 punten aftrek.
Gelukkig ben ik niet de enige die er zou over denkt, op http://examenklacht.nl/statistieken is al te zien dat 10000 mensen het met mij eens zijn. Ik geef toe, ik had beter moeten weten over die punten aftrek, want dan had ik gewoon mijn 2 laatste zinnen doorgekrast. Maar ik vind wel dat die samenvatting 220 woorden (max 242 dus) had moeten zijn. Dan werk je is volgens de officiele "schrijf-alles-op"methode (was eerste keer xD), krijg je dit ...

Hopelijk zijn de volgende examens beter te doen, iedereen veel succes nog !!!!

examens :(

Door evanraalte op maandag 18 april 2011 15:41 - Reacties (33)
Categorie: -, Views: 5.584

Over minder dan een maandje is het weer zo ver, EXAMENS. Nou ja, "weer", voor mij is het de eerste keer. :) Na 5 jaar ploeteren( :O ) op school krijg je eindelijk de kans om te laten zien wat je geleerd hebt.

Ik zelf heb er op zich wel vertrouwen in. Mijn normale schoolexamens zijn goed gegaan en ik verwacht met een beetje moeite ook wel mooie centrale resultaten. Eigenlijk hoef je je ook helemaal niet druk te maken om de examens op zich, je hebt (meestal) de laatste 2 periodes op school alleen maar herhaald en herhaald. Het zou dus op zich moeten lukken.

Zelf moet ik voor de volgende vakken examen doen:
 • Nederlands
 • Engels
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Wiskunde B
 • Economie
De vakken NLT, Wiskunde D en Informatica heb ik al afgesloten (geen centraal) . Dus dat scheelt weer wat werk:)


Maar hoe zit het met jullie? Hebben jullie ook een beetje vertrouwen in je examens? en weet je al wat je erna wilt gaan doen? Of heb je misschien al examen gedaan (vorig jaar ofzo)?

tijdens de examen periode blog ik ook door, hopelijk maken ze het dit jaar een beetje makkelijk voor ons:-)


Laters.